Psihologul este un specialist în știința psihologiei care, în urma unor formări și acreditări oferite de Colegiul Psihologilor din Romania, poate deveni partenerul tău de încredere în procesul evaluării și intervenției psihologice, sprijinindu-te pentru a depăși dificultățile cu care te confrunți ca să ajungi la o stare de sănătate și echilibru, o stare de bine cu tine, mai bună relaționare cu cei din jur și mai bună adaptare la solicitările vieții.
Putem ieși din viață fără urme fizice evidente dar, cu greu putem trece prin viață fără ca aceasta să lase anumite urme emoționale. O criză care apare în existența ta: pierderea serviciului, ruperea unei relații amoroase, divorțul, îmbolnăvirea, pierderea unui membru al familiei sau orice fel de eveniment traumatic, ne pot determina să căutăm ajutorul psihoterapeutic. Pentru alții, alegerea de a merge la psiholog este apogeul unui proces lent și lung, problema durează de mult timp și acum pare să fie momentul potrivit. Simptome precum anxietatea sau dificultatea de concentrare care au devenit suficient de severe încât să îți afecteze viața sau munca ta are de suferit, iată câteva motive care te pot determina sa te gândești că este momentul unei schimbări în existența ta.
Cadrul cabinetului constituit în principal de relația psiholog-pacient și regulile respectate de ambii participanți la procesul terapeutic, oferă confidențialitate, securitate emoțională, timp și atenție exclusivă asupra pacientului, urmărirea interesului pacientului în scopul oferirii ajutorului solicitat, un timp și un loc pentru întâlniri regulate, prin respectarea unui program dinainte stabilit.
Timpul necesar îl decizi împreuna cu psihologul în urma evaluării și analizei făcute pe marginea problemei pentru care soliciți ajutorul. Se încheie un acord care marcheaza angajamentul ambelor părți în asumarea responsabilității pentru schimbarea dorită. Acest timp variază de la caz la caz în funcție de specificul problemei, al persoanei, al motivației pentru schimbare.
Ședințele durează, în general, 50 de minute. Sunt situații când este nevoie de mai mult timp și atunci decidem împreună să avem ședințe mai lungi, dar nu mai mult de doua ore. În prima ședință ne cunoaștem și stabilim aspectele din viața ta asupra cărora vrei să lucrăm.
După ce ai luat decizia de a ajunge la psiholog, pasul greu deja l-ai făcut. În prima ședinșă vei cunoaște persoana care are rolul de a fi alături de tine în procesul schimbării. Este momentul în care îți poți da seama dacă îți place, dacă vei vrea să continui să lucrați împreună, dacă poți avea încredere și poți lega o relație cu acest psiholog.
Dacă nu se întâmplă această “chimie” ești liber să cauți persoana care îți pare mai potrivită!
Când obiectivul terapeutic al pacientului a fost atins! Vei simți asta în momentul când vei avea liniștea dorită .